5 υποτιμημένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που πρέπει να έχεις δει

Εκτός από τις υπερηρωικές ταινίες, τα blockbusters που ανήκουν στο είδος και τις κλασικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας από τους δημιουργούς που σημάδεψαν για πάντα το είδος, υπάρχουν και ταινίες επιστημονικής φαντασίας που τις ενώνει κάτι άλλο και συγκεκριμένα το γεγονός ότι μέχρι σήμερα παραμένουν εξαιρετικά υποτιμημένες. Αυτές είναι πέντε τέτοιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που, αν σου αρέσει το είδος, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις δει. 







Sunshine (2007)



Έτος 2057. Ο Ήλιος παγώνει και ο κόσμος κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό. Η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας βρίσκεται στο οκταμελές πλήρωμα ενός διαστημόπλοιου που ταξιδεύει στον Ήλιο με σκοπό να παρατείνει τη ζωή του. Χωρίς δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τη γη, οι ήρωες θα ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι για να σώσουν την ανθρωπότητα και τους εαυτούς τους. Ο Danny Boyle συνεργάστηκε με τον Alex Garland (The Beach) στο σενάριο και το αποτέλεσμα είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με πολλή δράση – κάτι σαν το Armageddon (1998), αλλά με περισσότερους συμβολισμούς. Πρωταγωνιστούν οι Cilian Murphy, Rose Byrne, Chris Evans, Benedict Wong και Hiroyuki Sanada.



Solaris (2002)



To remake της ομότιτλης ταινίας του Andrei Tarkovsky (1972) βασίστηκε στο sci-fi μυθιστόρημα του Πολωνού Stanisław Lem. Ένα ψυχίατρος δέχεται ένα περίεργο μήνυμα από έναν φίλο που ζητά τη βοήθειά του και συγκεκριμένα να μεταβεί στο διαστημικό σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Solaris. Πολλά μέλη του πληρώματος έχουν πεθάνει κι έτσι ο ψυχίατρος ζητάει εξηγήσεις, για τις οποίες δεν είναι κανείς έτοιμος. Το Solaris είναι ένα ψυχολογικό δράμα με υπαρξιακό υπόβαθρο που επικεντρώνεται στο ζήτημα της μνήμης και των αναμνήσεων που ενίοτε ανταγωνίζονται την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Η σκηνοθεσία είναι του Steven Soderbergh και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι George Clooney και Natascha McElhone. 

 


Moon (2009)



O Sam δουλεύει σε μια σεληνιακή βάση που ανήκει σε μια εταιρία που πραγματοποιεί εξορύξεις πολύτιμων μετάλλων. Η ζωή του είναι πολύ βαρετή, καθώς λαμβάνει μόνο μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από ανθρώπους στη γη. Παρέα του είναι ο υπολογιστής που ελέγχει τις λειτουργίες της βάσης και με τον οποίο ο Sam μπορεί να συνομιλεί. Σε σκηνοθεσία του Duncan Jones, ο Sam Rockwell βιώνει ένα υπαρξιακό δράμα λίγες μέρες πριν την επιστροφή του στη Γη, σε μια ταινία που, με φόντο την τεχνολογική πρόοδο, εξερευνά την ανθρώπινη φύση με μια φιλοσοφική διάθεση. 



Mr. Nobody (2009)



Ένας άντρας που γεννήθηκε το 1975 και το 2092 (και είναι ταυτόχρονα 34 και 118 ετών) είναι ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου και λίγο πριν πεθάνει ταξιδεύει πίσω στη ζωή του, με τα flashbacks να περιστρέφονται γύρω από καταστάσεις που ίσως έλαβαν χώρα και σε σχέση με τρεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες. Tι συνέβη και τι δεν συνέβη; Τι έχει σημασία; Τι θα συνέβαινε αν τα πράγματα έπαιρναν μια άλλη τροπή, ανάλογα με τις αποφάσεις του πρωταγωνιστή; Ο Βέλγος σκηνοθέτης Jaco Van Dormael αφιέρωσε πολλά χρόνια από τη ζωή του για να προετοιμάσει τα γυρίσματα της ταινίας όπου πρωταγωνιστούν οι Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Linh Dan Pham, Rhys Ifans και Juno Temple. 




Upstream Color (2013)



Ένας άντρας που καλλιεργεί μπλε λουλούδια συλλέγει τα σκουλήκια που αναπτύσσονται στις ρίζες τους και που, αν εισαχθούν στο ανθρώπινο σώμα, τότε η σκέψη και η βούλησή του μπορούν να ελεγχθούν. Την επίδραση του ναρκωτικού θα υποστεί μια νεαρή γυναίκα που θα απαγάγει ο άντρας και που θα χάσει κάθε σταθερά της ζωής της. Ο Shane Carruth, βαθιά επηρεασμένος από τον David Lynch και τον Terrence Malick, δημιούργησε μια ταινία που ακροβατεί ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία, το θρίλερ και το ρομάντζο και που δίχασε το κοινό, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το δημιουργικό ταλέντο του σκηνοθέτη του. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To Καπέλο της Επιλογής πάει στο “Κωνσταντίνου και Ελένης”

Οι μάγισσες του κόσμου του Harry Potter αποκτούν το δικό τους βιβλίο!